Когато човек види пред себе си цел, порастват му криле,
за да я достигне.
Китайска пословица
Кутия 1

       КУТИЯ №1

Неслучайно избрах в първата кутия да представя именно фокуси с ластичета. Въпреки че на пръв поглед звучи леко несериозно, от личен опит знам с каква лекота фокусите с ластичета успяват да впечатлят. Те предизвикват по-голям ефект от други трикове, изискващи по-мащабни реквизити; малки по обем, ластичетата могат винаги да бъдат в някой джоб и съвсем непринудено да демонстрирате смайващи ефекти с тях . Кутия № 1 съдържа 8 фокуса с ластичета. Тук реших да ви представя два от тях:

ФОКУС №5 МИСТЕРИОЗНОТО ПРЕПЛИТАНE
ЕФЕКТ: Опъвате два разноцветни ластика с двете ръце пред гърдите си (1) и подканяте някой от присъстващите да дръпне към себе си двата средни ластика заедно и да ги пусне рязко (2). Всички ще се удивят, когато видят резултата - ластичетата се преплитат "Х"-образно (3). Когато помощникът дръпне втори път, хващайки мястото на преплитането на двата ластика (4), става "чудо" - ластиците сами се разплитат (5)!ФОКУС №7 НЕВЪЗМОЖНОТО ПРОНИКВАНЕ
Това е един от най-ефектните, но същевременно и най-сложните трикове с ластичета. Необходими са доста репетиции, преди да се представя пред публика. Но всеки, който е изпитал удоволствието от заслуженото възхищение на зрителите след изпълнението му, ще ви увери - трудът си струва!
ЕФЕКТ: Поставяте две ластичета на показалците и палците на двете ръце така, че да образуват два преплетени "кръга" (1). След известно разиграване (2) те се отделят, проникнали едно през друго, без ни най-малко да се "наранят" (3)!
Начало

Кутия 2

       КУТИЯ №2

Във втората кутия "НЕОБИКНОВЕНИ ТРИКОВЕ С ОБИКНОВЕНИ ПРЕДМЕТИ" реших да включа фокуси с въжета - един от любимите ми атрибути. От фокусите в кутията тук ви представям № 12. Тези от вас, които искат да видят нещо нестандартно, могат да видят видеото на трика "Пътуващият възел" - надявам се да ви хареса!

ФОКУС №12 НЕУЯЗВИМОТО ВЪЖЕНЦЕ
ЕФЕКТ: Увивате въженце в хартия, може парче от вестник (1). Подавате ножица на доброволец от публиката и го подканяте да пререже по средата увитото в хартията въженце (2). Демонстрирате разполовяването (3), след което доближавате двете парченца от хартията и от тях издърпвате въженцето - абсолютно цяло и непокътнато (4).
Начало

Кутия 3

       КУТИЯ №3

Третата кутия отредих на фокусите с карти. Безспорно това е най-популярният атрибут на един фокусник, с чието овладяване трябва да започне всеки начинаещ илюзионист. Повечето магове обаче прекаляват с фокусите с карти, и често ми се случва, когато в компания обявя, че ще покажа фокус, някой да подхвърли: "А... пак карти!" За да не изпадате в такива неудобни ситуации, ви съветвам добре да подберете и разучите нестандартни и ефектни фокуси с карти - като тези, които ви предлагам в кутия №3. От седемте фокуса в нея тук реших да ви представя фокус №14

ФОКУС №14 МЕТАМОРФОЗА
ЕФЕКТ: Показвате три карти от една боя - 3, 5 и 6 пики (1). Обръщате ги с гърба нагоре и молите зрител да изтегли средната, т.е. 5 пика (2). Вие обръщате вашите две карти с лицето нагоре и заедно със зрителя установявате, че са същите, но когато го подканите да обърне своята, всички са удивени - средната карта, която преди секунди е била петица, е станала... девятка! Нещо повече, от черна е станала червена (3)!


Начало

Кутия 4

       КУТИЯ №4

Какво би била една поредица "НЕОБИКНОВЕНИ ТРИКОВЕ С ОБИКНОВЕНИ ПРЕДМЕТИ", без присъствието на фокуси с КИБРИТИ?! Та какъв по-обикновен предмет от кибрита! В четвъртата кутия включвам пет нестандартни трика с кибрити, а ето и този, който ви поднасям тук:

ФОКУС №23 КЛЕЧКЕ, ОБЪРНИ СЕ!
ЕФЕКТ: Показвате на публиката клечките от един кибрит, като й обръщате внимание, че поставяте всички клечки с главичките в една посока (1). Затваряте кутийката и след команда "Клечке, обърни се!" отваряте кутийката - оказва се, незнайно как, че една от клечките наистина се е обърнала (2)!
Начало

Кутия 5

       КУТИЯ №5

И в четирите континента, в които съм бил, най-често са ме питали дали мога да правя фокуси с пари. Това само по себе си говори колко много се харесват на публиката. При тази констатация не можеше да не ги включа в настоящата поредица. В кутия № 5 включвам четири невероятни трика с банкноти, които могат да се изпълняват навсякъде, без предварителна подготовка - стига, разбира се, да знаете как. Трикът, който ви предлагам тук е лесен за изпълнение и с гарантиран ефект. С него бихте заинтригували и професионални магове, тъй като изобщо не е известен в България.

ФОКУС №26 РУЛО ОТ БАНКНОТИ (Няма нищо общо с руло "Стефани" - аз не съм нито Ути Бъчваров, нито Иван Звездев.)
ЕФЕКТ: Разполагате две банкноти от 1 $ и от 20 $ на масата, като подчертавате, че банкнотата от 1 $ е върху тази от 20 $ (1). Навивате ги на руло (2) и въпреки че доброволец натиска с пръст свободните ъгълчета (3), след като развиете рулото се оказва, че банкнотите са разменили местата си - двадесетте са отгоре, а единият долар - отдолу (4, 5)!
Начало

Кутия 6

       КУТИЯ №6

Фокусите с монети са особено подходящи при камерни изпълнения. Малките размери на монетите ги правят любим атрибут на всеки маг, още повече че всеки винаги има у себе си поне няколко и при удобен случай съвсем непринудено може "да ги пусне в употреба". От седемте фокуса в кутията тук избрах да ви представя един нелесен, но затова пък много ефектен трик:

ФОКУС №34 НЕВЕРОЯТНОТО ПРОНИКВАНЕ
ЕФЕКТ: Увивате белязана монета в хартийка (1, 2, 3). Пакетчето поставяте в стъклена прозрачна чаша и карате доброволец да затиска отвора й (4). След няколко магически заклинания, под вашите наставления, той изважда пакетчето от чашата. Всички забелязват, че монетата е "проникнала" през хартията и е на дъното на чашата (5)! След като зрителят вземе чашата от масата, става ясно, че монетата е "преминала" и през нея (6)! Белегът е същият, а вие ставате герой на вечерта.
Начало

Кутия 7

       КУТИЯ №7

Създадени са множество фокуси с кърпи. В някои от тях те играят главна роля, а в други - спомагателна, но много важна. Кърпата, която ще намерите в кутия №7 е много подходяща и за други фокуси от поредицата "НЕОБИКНОВЕНИ ТРИКОВЕ С ОБИКНОВЕНИ ПРЕДМЕТИ". Ето и любимият ми фокус от тази кутия:

ФОКУС №41 ИЗЧЕЗВАЩИЯТ ВЪЗЕЛ
Това е един невероятен трик, който можете да представяте без предварителна подготовка - стига, разбира се, да знаете как да го направите.
ЕФЕКТ: Завързвате двата диагонални ъгъла на кърпа на възел и каните доброволец от публиката да ви помогне в затягането (1, 2). Покривате възела с третия ъгъл (3) и го подавате на зрителя (4). Той го държи в ръка и при уречен сигнал го пуска - оказва се, че стисканият от него до преди секунда възел е изчезнал (5)!
Начало

Кутия 8

       КУТИЯ №8

Фокусите, при които нещо изчезва и се появява другаде, са може би най-популярни и са неизменна част от репертоара на всеки маг. Навсякъде, където хората разберат, че съм илюзионист, първо ме питат например: "Можеш ли да направиш така, че жена ми да изчезне?" или пък: "Можеш ли да накараш колата ми да изчезне и да се появи един "Мерцедес"?" Разбира се, това са несериозни желания, които могат да се "сбъдват" само във фантастичните филми. Факт е обаче, че повечето хора свеждат фокусите до криене и появяване на нещо, най-вече на зайци от цилиндър, карти от въздуха, цветя от кърпи и т. н. Тъй като аз не съм привърженик на тези до болка познати банални трикове, ще се опитам да ви запозная с различни типове, методи, начини на изчезвания, които с малка подготовка може да демонстрирате с успех.

ФОКУС №46 ИЗЧЕЗВАЩАТА ХИМИКАЛКА
ЕФЕКТ: Подавате току-що омекналата химикалка на зрителите за разглеждане. След неуспешните им опити да повторят вашият ефект я вземате, за да им го покажете още веднъж. Тъкмо да започнете, и се оказва, че тя е изчезнала!
Заб.: Снимковият материал за този (както и за всички фокуси от кутия №8) отразява изключително секрета и изпълнението на трика. Поради тази причина тук, в сайта не включвам снимки при представянето му.


Начало

Кутия 9

       КУТИЯ №9

В девета кутия от серията "НЕОБИКНОВЕНИ ТРИКОВЕ С ОБИКНОВЕНИ ПРЕДМЕТИ" съм подбрал фокуси с предмети, чието естествено присъствие е у дома - яйца, чаша, капачки от напитки и т. н. От деветте трика в кутията тук избрах да ви представя два:

ФОКУС №50 ПРЪСТЕН В ПЛЕН
Това е един много ефектен, а сравнително лесен за изпълнение фокус. Като прибавя, че не е популярен (дори сред професионалните магове) в България, мисля, че ще жънете успехи с него.
ЕФЕКТ: Поставяте на масата въженце и взета от зрител халка (1). Покривате ги с кърпа, като оставяте двата края на въженцето да стърчат извън нея (2), за да бъдат държани през цялото време от зрител. Правите "секретен" възел под кърпата. Откривате я и всички го виждат (3) и само след миг халката се нанизва на въженцето (4)!ФОКУС №51 ПРОНИКВАНЕ ПРЕЗ МАТЕРИЯ
Този трик е от онзи тип фокуси, които особено харесвам - лесен за изпълнение, с много дребен реквизит, а с доста силен ефект.
ЕФЕКТ: Прокарвате корда през илика на дреха на някой от гостите ви. Държите двата й края с две ръце (1). Дърпате два пъти и на третия кордата преминава през илика, без да го прокъса (2)!
Начало

Кутия 10

       КУТИЯ №10

Неслучайно реших темата на последната кутия от серията за начинаещи илюзионисти "НЕОБИКНОВЕНИ ТРИКОВЕ С ОБИКНОВЕНИ ПРЕДМЕТИ" да бъде "На парти". От личен опит знам, че за един маг няма нищо по-хубаво от това да покаже пред публика онова, което е постигнал с много репетиции. Възторгът на зрителите е най-голямата награда за мен, а сигурен съм - ще бъде за всеки, който има амбициите да стане илюзионист. От десетте трика в тази последна, десета кутия, тук избрах да ви представя два:

ФОКУС №58 ТОКОВЕТЕ НА ФУКО В ДЕЙСТВИЕ
Един весел и лек за изпълнение трик, без специален реквизит и предварителна подготовка
ЕФЕКТ: 1. Класическият вариант е: Поставяте на масата цигара, взета от зрител, а на 4-5 см от нея - показалеца си (1). Бавно го доближавате към цигарата, а тя, търкаляйки се, "бяга", запазвайки дистанцията.
2. Преди години го правех така: Взимам цигара, късам "невидим" косъм от главата си и го омотавам около цигарата. Поставям ги на масата. Започвам да "дърпам" "косъма", а цигарата "го" следва (2).
3. В по-ново време ми хрумна изпълнението, което предлагам и на вас.
Взимате цигара от зрител, слагате я на масата и подхващате: "Как сте с физиката? Някой спомня ли си урока за вихровите токове или така наречените "токове на Фуко?" Вадите от джоба си визитна картичка или карта за игра и, триейки я в косата си, питате: "Ами урока за статичното електричество? Вижте какви процеси ще протекат." Поднасяте картата към цигарата на масата (3). Цигарата започва да "бяга" както при ефект 1/. "Кой иска да опита, докато часът по физика не е свършил?" Който и да опитва, колкото и да си трият главата - цигарата остава незасегната от "токовете на Фуко".ФОКУС №64 СТРАННАТА РАЗХОДКА
ЕФЕКТ: Двама зрители държат опъната покривка (или голяма носна кърпа). Забивате в нея безопасна игла, която започвате да движите, без да нараните покривката (1, 2)! Спирате за миг, след малко отново продължавате, а покривката остава невредима!


Начало